In januari 2016 werd ik geconfronteerd met zowel het overlijden als de erfenis van mijn opa. Mijn opa was bijna 91 en erg dement, dus zijn overlijden kwam niet zo onverwacht. Zijn erfenis daarentegen wel. Of beter gezegd; het feit dat ik als executeur de erfenis zou gaan afwikkelen, kwam onverwacht. Dat had ik niet zien aankomen. De afwikkeling bleek erg complex en zou uiteindelijk 3 jaar in beslag nemen.
In het begin heb ik heel wat “gegoogled”, omdat ik simpelweg niet wist waar te beginnen. Waarvoor ben ik nu precies verantwoordelijk? Wat komt er allemaal bij kijken? Hoeveel tijd heb ik om zaken te regelen? In hoeverre kan mijn familie mij onder druk zetten in mijn rol als executeur? Moet ik alle kosten voorschieten? De vragen bleven elkaar maar opvolgen.
Gaandeweg kreeg ik het overzicht en met terugwerkende kracht begreep ik hoe je de afwikkeling van een erfenis chronologisch kunt aanpakken. Daarnaast werd me steeds duidelijker hoe belangrijk het is om als executeur constructief te overleggen met je familie. Je groeit als het ware in je rol als executeur. Zo vereenvoudigde ik de complexiteit tot behapbare acties en creëerde voor iedereen een overzichtelijke situatie. Het was fijn om alle betrokken partijen op één lijn te krijgen in een emotioneel moeilijke periode.
Toen ik in 2017 – na ruim 20 jaar te hebben gewerkt in leidinggevende posities in het bedrijfsleven – mijn baan opzegde, wist ik in mijn achterhoofd dat ik “met het verhaal van mijn opa” verder wilde.
En dat is wat ik nu doe. Als erkend geregistreerd nalatenschapscoach, help ik anderen in vergelijkbare situaties. Niet alleen als je executeur bent. Ik beantwoord graag je vragen, help je op weg of neem je werk uit handen als je te maken krijgt met een erfenis. Want elke erfenis heeft zijn eigen verhaal. En mocht je in een situatie zitten, waarin de spanningen oplopen tijdens het afwikkelen of verdelen van de erfenis, dan kan ik optreden als onafhankelijke derde.
Tot slot; ik hoop dat je op mijn site bruikbare informatie kunt vinden. Ik vind het belangrijk dat we een onderwerp als “erven” en “nalaten” begrijpelijker, toegankelijker en bespreekbaarder maken. Want als we op belangrijke momenten in ons leven – zoals samenwonen, trouwen, scheiden of ziekte – vastleggen aan wie we wat willen nalaten, dan erven we een stuk zorgelozer!